آيا با فوايد شگفت انگيز روغن حيواني آشنا هستيد
روغن حيواني که در ايران به آن روغن زرد يا روغن کرمانشاهي مي گويند. فرآورده اي حيواني و روغن خوراکي است که از شير گاو يا گوسفند تهيه مي شود. اين روغن محلي يکي از روغن هاي پرمصرف در برخي از نقاط ايران است و بهترين و مرجح ترين نوع آن در منطقه کرمانشاه تهيه مي شود که طعم و بوي خوب و ارزش غذايي بالايي دارد.
در طرز تهيه سنتي شير را دلمه مي کنند و سپس به دوغ تبديل مي کنند و با استفاده از مشک و پختن کامل آن کره به دست مي آيد. طعم و کيفيت روغن حيواني بستگي زيادي به نحوه تغذيه و چرا دارد. دامداري شش اين روغن زماني که گله هاي گوسفند از گياهان معطر ارتفاعات منطقه کرمانشاه مي چرند بو و طعم خاصي پيدا مي کند.
تفاوت روغن حيواني با روغن کرمانشاهي
روغن حيواني فرقي نمي کند، يعني اين روغن همان روغن کرمانشاهي است. اما به دليل آب و هوا، مراتع سرسبز و شرايط خاص منطقه کرمانشاه، روغن توليدي در اين منطقه شهرت زيادي پيدا کرده است.
از گذشته تاکنون کرمانشاه مرکز توليد روغن کرمانشاهي محسوب مي شده است.
روغن کرمانشاهي از شير گاو و گوسفند کرمانشاهي به دست مي آيد و به عنوان بهترين نوع روغن زرد در ايران شناخته مي شود. کشاورزان کرمانشاهي يک بار در اواسط بهار و يک بار در اواسط پاييز روغن توليد مي کنند. روغن توليد شده در فصل بهار طعم و بوي بهتري دارد زيرا حيوان از مراتع سرسبز بهاري تغذيه مي شد.
همه اين عوامل باعث شد کرمانشاه به عنوان مرکز توليد اين روغن خوراکي ظاهر شود. پس روغن کرمانشاهي در واقع همان روغن حيواني است و تنها به دليل عطر و طعم چراي دام در دامنه هاي زاگرس و شير دام در اين منطقه دليل اين نام گذاري شده و روغن کرمانشاهي به برندي معروف تبديل شده است.
قيمت روغن کرمانشاهي يا همان روغن زرد گاوي محلي به خلوص و نحوه درست کردن آن توسط افراد محلي با تجربه بستگي دارد. در واقع روغن حيواني گاوي اصل فقط توسط افراد بومي که مثل نهاوند در امتداد رشته کوه زاگرس هستند، با بالاترين کيفيت توليد مي شود.
تفاوت روغن حيواني گوسفندي و گاوي
البته استفاده از اين روغن براي پخت و پز، انتخاب بسيار بهتري نسبت به روغن هاي تراريخته و صنعتي است، اما در نظر داشته باشيد که روغن هاي حيواني انواع مختلفي دارند و بهتر است قبل از خريد، تفاوت هاي آنها را بدانيد.
به طور کلي روغن گاو و گوسفند نرم تر از ساير روغن هاي حيواني است و روغن گوسفند و گاوميش به خصوص روغن گاوميش چوب غليظ تر از ساير روغن هاي حيواني است. از نظر علماي طب سنتي خواص روغن گاو يا گوسفند مشابه است و اين دو نوع روغن قويتر و بهتر از ساير انواع روغن به خصوص «کره» هستند.
زيرا گاوها کمتر و کمتر چرا مي شوند و کمتر از مراتع استفاده مي شود. از نظر عملي، روغن گاو نسبت به روغن گوسفند معطر کمتري دارد و به دليل افزايش توليد شير گاو، قيمت روغن گاو قطعا کمتر از روغن گوسفند است.
همچنين بسته به ميزان استفاده از روغن گاو و بره در تهيه آن، روغن مخلوط از نظر عطر و طعم بين اين 2 روغن قرار مي گيرد.
و باز با مراجعه به کتب مرجع طب سنتي ايران در مي يابيم که طبيعت انواع روغن حيواني گرم و مرطوب است. به عبارت دقيق تر، همه روغن هاي حيواني اعم از گوسفند يا گاو طبيعت گرم و مرطوب دارند و با افزايش سن رطوبت آنها کاهش و خشکي آنها افزايش مي يابد. بنابراين اينکه مي گوييم جوهر روغن گاو خنک کننده است، سخني نادرست و فاقد اثبات علمي است.
معرفي بهترين روغن خوراکي
در گذشته به دليل تحرک زياد مردم در طول روز، هميشه از روغن حيواني براي تامين قواي بدني استفاده مي شد و هم اکنون نيز از اين روغن در خاورميانه، چين، هند و آمريکا بسيار استفاده مي شود.
هندي ها بزرگترين مصرف کنندگان اين نوع روغن هستند.
در سنت هاي پزشکي کهن مانند طب چيني، طب ايراني و آيورودا، اين روغن عنصر کليدي در برخي ترکيبات دارويي بوده و به عنوان روغن پايه ضمادهاي گياهي يا مرهم هايي براي درمان سوختگي، جاي زخم و التهاب استفاده مي شود.
به گفته بسياري از کارشناسان بهترين روغن خوراکي از نظر طب سنتي روغن حيواني است. به گفته اين متخصصان، اين روغن نقش مهمي در سلامت، استقامت و قدرت بدني، شادابي و شفافيت پوست دارد.
روغن حيواني محلي براي پخت و پز
در حال حاضر 3 نوع روغن براي تهيه غذاهاي ايراني در بازار موجود است. اين سه نوع روغن پخت و پز عبارتند از روغن سرخ کردني، روغن پخت و پز و روغن سالاد. کاربرد هر کدام از عنوان آنها قابل درک است.
- روغن سرخ کردني براي پخت و پز و درست کردن انواع کوکو و انواع کتلت، فلافل، سيب زميني، بادمجان، کدو و … استفاده مي شود. زيرا روغن سرخ کردني مي تواند دماي بالا را براي مدت طولاني تحمل کند و غذا در هنگام سرخ کردن در دماي بالا آسيبي نمي بيند.
- روغن هاي آشپزي بايد براي چيزهايي غير از سرخ کردن استفاده شود، مثلاً براي پخت برنج و خورش ها و ساير غذاها استفاده شود. بهتر است روغن پخت و پز را به مدت طولاني در دماي بالا نگه نداريد.
- اما روغن کاهو را هرگز نبايد حرارت دهيد و مي توانيد آن را به انواع سالادها مانند کاهو، سالاد سزار، سالاد فصل و … اضافه کنيد. يا روي سالاد بريزيد.
در حالي که برخي از چربي ها مي توانند گرما را تحمل کنند، برخي نمي توانند و اگر در معرض حرارت بيش از حد قرار گيرند، طعم و مواد مغذي خود را در طول فرآيند پخت از دست مي دهند. نقطه دود روغن حيواني براي پخت و پز قابل قبول است. در ضمن اين روغن بيشتر از استفاده از کره يا مواد ديگر براي پخت و پز مناسب است و بهترين روغن براي پخت غذاهاي ايراني است.
روغن حيواني براي پخت برنج
روغن هاي مناسب براي پخت برنج داراي عطر و طعم متفاوتي هستند که مي توانيد با توجه به ذائقه خود انتخاب کنيد. براي تهيه پلوي خوشمزه بايد برنج ايراني مرغوب را با مقدار مناسب روغن حيواني بپزيد.
زيرا بهترين روغن براي پخت برنج ايراني روغن حيواني است. همانطور که مي دانيد برنج در سفره ايرانيان جايگاه ويژه اي دارد و پخت پلوي ايراني آسان نيست و تکنيک خاص خود را دارد.
بهترين روغن خوراکي براي پخت برنج ايراني، روغن حيواني يا روغن کرمانشاهي است.
ايران به عنوان يک صادرکننده موفق در اين منطقه شناخته مي شود زيرا اين کشور انواع نفت را مطابق با استانداردهاي جهاني توليد مي کند. برندهاي مختلفي از اين روغن در کرمانشاه و ساير مناطق کشور توليد و عرضه مي شود.
به هيچ عنوان به روغن هاي کارخانه اي اعتماد نکنيد و حتما آن را از توليد کنندگان محلي تهيه کنيد.
خواص روغن حيواني براي سلامتي
آيا روغن حيواني مضر است؟ ميزان قابل توجه چربي اشباع شده در اين روغن طي 30 سال گذشته به آن شهرت بدي بخشيده است، اما تحقيقات جديد نشان مي دهد که برخلاف تصور عموم، مصرف متوسط ??اين نوع روغن خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي را کاهش مي دهد.
- اين روغن براي افزايش انرژي بسيار مفيد است. اين روغن از طيف وسيعي از اسيدهاي چرب با زنجيره کوتاه و متوسط ??ساخته شده است که براي بدن بسيار مفيد است. در حالي که بيشتر چربي موجود در غذا به چربي بدن تبديل شده و باعث افزايش وزن مي شود.
- روغنهاي حيواني ميتوانند انرژي مورد نياز براي انجام فعاليتهاي روزانه را براي ورزشکاران و کساني که سبک زندگي پرانرژي دارند، فراهم کند.
- اين روغن از نظر طب ايراني پاک کننده، رفع اسپاسم، قدرت پادزهر، دفع سموم و جلوگيري از رسيدن اثر زهر مار به قلب است.
- روغن حيواني پوست را نرم مي کند، صورت را تميز مي کند، مغز و سينه را از آلودگي ها پاک مي کند و بدن را پر مي کند. همچنين سودمندترين چيز در بيماري وبا استفاده از روغن گاو به وفور چه در غذا و چه در روغن بدن است.
- روغن گوسفند و روغن گاو براي درمان خشکي بيني و گلو و سرفه خشک، يرقان، سنگ طحال و کليه مفيد است. نرم مي شود و مي جوشد يا ورم مي کند و پادزهر همه سموم است و ضد الکل است و کليه و مثانه را گرم مي کند ولي زياده روي در مصرف آن معده را ضعيف مي کند.
خواص روغن حيواني براي رحم
از نظر طب سنتي يکي از راه هاي درمان تنبلي رحم، مسح کردن رحم، تخمدان ها و معده با روغن حيواني و خوردن غذاي پخته شده با روغن زرد است. زيرا مصرف اين روغن باعث افزايش قدرت و قدرت بدن مي شود.
اگر خانم ها يک قاشق چاي خوري روغن زرد يا حيواني را زير شکم و کمر به مدت 20 دقيقه ماساژ دهند، اين روغن جذب پوست و مويرگ هاي رحم مي شود و در رفع خشکي رحم بسيار موثر است.
طبع روغن حيواني اصل
طبق کتب پزشکي و حکيمان طب سنتي، انواع روغن حيواني طبيعت گرم و سرد دارند و با بالا رفتن سن اين نوع روغن، رطوبت آن کاهش و خشکي آن افزايش مي يابد.
مقدار مصرف روغن حيواني
افزودن روزانه دو تا سه قاشق غذاخوري روغن حيواني به رژيم غذايي، راهي عالي براي وارد کردن ويتامين هاي محلول در چربي به بدن است.
ميزان متعادل مصرف روغن حيواني در روز حداکثر 30 گرم است، بنابراين افرادي که از چربي هاي حيواني استفاده مي کنند بايد توجه داشته باشند که از مصرف روزانه 30 گرم در روز بيشتر نشوند. طبق اين اصل، مصرف اين نوع چربي به بدن آسيبي نمي رساند.
روغن حيواني حاوي مقادير زيادي ويتامين A، ويتامين E، ويتامين D و ويتامين K است.
روغن هاي حيواني حاوي اسيد چرب به نام اسيد لينولئيک مزدوج (CLA) هستند. اين اسيد چرب داراي طيف گسترده اي از مزاياي سلامتي است. به عنوان مثال، يک مقاله علمي در سال 2018 نشان داد که CLA رژيم غذايي با کاهش 15 درصدي بيماري قلبي مرتبط است.
اگر از سندرم روده تحريک پذير يا بيماري کرون رنج مي بريد و بدن شما ممکن است در جذب ويتامين هاي محلول در چربي مشکل داشته باشد، روغن حيواني مي تواند با رساندن اين مواد مغذي به بدن به بهبود سلامت شما کمک کند.
بدن ما قادر به سنتز اين نوع اسيد چرب از مواد غذايي که دريافت مي کنيم نيست، بنابراين يک رژيم غذايي سالم به مقدار مناسبي از اين اسيد چرب نياز دارد. در مطالعه اي که روي موش هاي آزمايشگاهي انجام شد، مشخص شد که سطوح پايين اين اسيد چرب باعث ريزش مو، ريزش پوست و تاخير در بهبود زخم مي شود.
خريد روغن حيواني
اگر به دنبال مجموعه اي قابل اطمينان و کار بلد براي خريد روغن حيواني هستيد و قصد خريد روغن حيواني کرمانشاهي درجه يک را داريد، حتما به همين آدرس مراجعه کنيد.